Se întâmplă la pompă și afectează toți șoferii români: nimeni din Europa nu invidiază dezastrul prețurilor din România

de: Alexandru Puiu
27 10. 2021

Fluctuațiile prețului de la pompă suferite de șoferii români, indiferent dacă se orientează către benzină sau motorină, este un exemplu negativ pentru întreaga Europă. O singură țară se mai apropie de dezastrul pe care îl suferă conaționalii noștri în această perioadă.

În septembrie 2021, Eurostat a publicat cea mai recentă analiză referitoare la variația anuală a prețului la carburanți și lubrifianți pentru transportul personal. Conform rezultatelor publicate, România, în ultimul an, a înregistrat o variație de aproximativ 29% a prețului plătit la pompă de către șoferi. Partea tristă este că acel procent s-a reflectat aproape exclusiv în creșterea prețului, nu și în scădere. Singura țară care ne-a depășit, în mod suspect, este Luxemburg cu 31%.

Cu cât a crescut prețul la pompă în România.

Conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică, variația de preț din România ultimului an, până la final de septembrie, a fost de 29%. Situația a fost similară și în Slovenia, cu același procent. La polul opus, cu o variație infimă de preț pentru carburanți înregistrată în ultimul, se numără Irlanda cu 15%, Italia, Finlanda și Grecia, toate cu 18%.

Trendul de volatilitate este o constantă în Europa deja de vreo două decenii, în ceea ce privește valoarea carburanților și lubrifianților pentru transportul personal, iar totul pleacă de la inflație. Astfel s-a ajuns la niște cifre de achiziție între -20 și +20%.

Problema este că, în ultimul an, acele fluctuații au fost duse la un alt nivel într-o perioadă extrem de scurtă. De la -20% în luna mai a acestui an, până la +23% în septembrie, șoferii nu au trecut niciodată printr-o perioadă mai dificilă. În 2009, cel mai negru preț pentru carburanți, fluctuațiile au fost de la -19% până la +20%.

În România, la momentul de față, românii au ajuns să plătească peste 7 lei pe benzina și motorina superioară și cu puțin mai jos pe cea standard, iar trendul până la finele anului se menține îngrijorător.